Про те, звідки з'явилася піца і як її приготувати
Справжня неаполітанська піца, традиційна або піца з делікатесами - вона змінюється в усі часи, але залишається улюбленою стравою в різних країнах світу.
Піца - безсумнівно результат фантазії та винахідливості, що дозволяє довести до досконалості смаку нехитрий набір продуктів.
Історія появи піци
Вперше піца згадується в Старому Завіті у вигляді галети ячменю, яка посипана шматочками сиру. Її подавали на стіл під час римських і грецьких свят, прикрашаючи невеликою кількістю оливкової олії, овочів, свинячого сала, сиру та гілками розмарину з золотими самородками крупної солі.
Стародавні греки запікали піцу разом з приправою, яку може входити все їстівне. Неймовірний смак і шик піці надали італійці, додавши в неї мед і лавр.
До використання у піці томатів, вона залишалася білою солоної або солодкої і прикрашалася різними продуктами. Її готували в дуже гарячій печі кілька хвилин. Потім для приготування деяких видів піци стали використовувати сковороду.
Найбільш відома назва отримала в 1660 році піца "Неаполітанська". Хлібне виріб змащували топленим свинячим салом, покривали цукром з мигдалем і посипали сиром і базиліком.
В Лігурії піцу готували з сардинами і анчоусами. На П'ємонті - з травами. У Тосканії пекли червону піцу з манною крупою і молоком, на яку кидали пластівці сиру. На березі Лаціо піцу покривали анчоусами, цибулею і оливками і називали «Dolce». На піцу «Caprina-Lardelli» укладали томати і додавали сир. У порту Марселя ресторани пропонували піцу «Campagnarde» з анчоусами і сиром. На Сицилії - піцу традиційну, в провансальському соусі.
Великою популярністю користувалася знаменита піца "Маргарита", створена в Неаполі в 1889 році і названа на честь королеви. Італійська імміграція знайомить з піцою Америку, де вона стає улюбленим блюдом американців. Всього ж в Італії налічується більше 2000 найменувань різних піц.
Піцу подають з вином або з крижаним пивом. При виборі вин слід дотримуватися класичне правило - фортеця і смак вина повинні удосконалити смак страви, гармоніювати з нім.Розовие і білі вина ідеально поєднуються з піцою з використанням ковбасних виробів, м'ясом птиці і сиром. Червоні міцні вина або молоде вино зі смаком свіжих ягід підійдуть до піци з шинкою або дичиною.
Як приготувати піцу?
Сучасні ресторани пропонують великий вибір піци. Також є безліч рецептів домашнього приготування.
Приготування піци складається з двох етапів - замішування тіста і, власне, випічки піци.
Щоб приготувати дріжджове тісто, на кожен кілограм борошна беруть 40 грам дріжджів, які розчиняють в теплому молоці або воді. Борошно просівають через сито і замішують тісто, поступово додаючи рідина.Підготовлене тісто вимішують 15 хвилин, поки воно не стане еластичним і пружним. В кінці додають оливкове масло.
Важливе місце в приготуванні піци займає расстойка. Для отримання пишною, добре пропечене основи піци, потрібно приготоване до випічки виріб покласти на деко і поставити на расстойку в тепле місце, накривши серветкою. Час вистоювання - не менше однієї години.
Піч попередньо прогрівають до 240 градусів. Випікають піцу 15-20 хвилин.
Начинка для піци складається з двох шарів: самої начинки і соусу зі спеціями. Начинка готується з будь-яких продуктів, серед яких обов'язкові томат і сир. Для приготування соусу беруться прованські трави, майоран або орігано, рослинне або оливкове масло, ямайський гвоздичний перець, а також томатна паста, сметана і особливим способом збиті яйця.
Для приготування піци «Capriciosa» тісто покривається томатами, шинкою, сиром і грибами. В піцу «Rostini» ще додають солодкий перець і ананаси. З сиром, шматочками курки і спеціальним кремом «estragon» готують піцу «Pirata».
Відрізняється прекрасним смаком піца «Bolognese» з маслинами, ковбасками, дрібно порізаним м'ясом і посипаним тертим сиром. Для приготування піци «Napolitana» на тісто викладають помідори, анчоуси, маслини і скибочки сиру.
Піца "Мона Ліза"
Для приготування піци «Мона Ліза» на кілограм борошна беруть 40 грам дріжджів, 1 / 2 літри теплої води, дрібку солі, 2 ложки оливкової олії, шинку, 100 г сиру, томатну пасту або 2 томата, естрагон або інші спеції.
Замісити тісто, додавши дріжджі і оливкове масло. Зробіть з тіста кулю і поставте відпочивати в тепле місце на годину, поки маса не збільшиться вдвічі. Потім розкотіть його і викладіть начинку: перший шар - помідори, нарізані скибочками або томатну пасту, натертий сир, шинку і оливки.
Попередньо прогрійте піч або духовку до 240 градусів і запікайте 10-20 хвилин.
Приготування піци не займає багато часу, і вона чудово підійде як для сімейної вечері, так і для святкового столу.
http://f-journal.ru