Як приготувати квас і солод в домашніх умовах
Квас - традиційний напій, який відомий нам вже більше десяти століть. Не знайдеться людини, яка б не знала, що таке квас. Популярність квасу обумовлена його прекрасним смаком, неймовірною здатністю втамовувати спрагу і безумовними цілющими властивостями. Адже не дарма селяни брали квас на польові роботи - квас тонізувати і надавав сили.
Готуємо солод для квасу
Для приготування квасу можна використовувати будь-солод пшеничний, ячмінний, житній. Зараз продається готовий солод в магазинах. Для приготування червоного солодкого квасу потрібно взяти солод темний, обсмажений, а для приготування квасу білого або окрошечний потрібно несмажених солод.
Якщо ви не змогли дістати готовий солод, приготуйте солод самостійно, що не так вже й складно. Цілі зерна пшениці, жита чи ячменю добре промити в теплій воді і замочити в прохолодній воді до появи на них маленьких кінчиків і корінців. Це займе не менше двох діб, воду міняйте три рази на день. Потім Замочене зерно розсипати на лист або плівку шаром в 2 сантиметри і помістити в прохолодне місце. У теплі зерно закисне.Температура приміщення, в якому ви пророщує солод, не повинна перевищувати 10-17 градусів. Розкладене зерно необхідно ворушити пару раз на день. Протягом декількох діб на зерні з'являться паростки і корінці.Готовим солод буде, коли більша частина корінців досягне сантиметрової довжини. Солод висушують в теплі і відокремлюють його від паростків і корінців, перетираючи між долонями. Перед вживанням солод потрібно змолоти в кавомолці.
Рецепт приготування квасу
Якщо ви змогли приготувати власний солод, подальше приготування квасу не складе великих труднощів.Для приготування квасного сусла візьміть готовий солод в будь-яких поєднаннях. Сусло заварюється окропом і витримується протягом 30 хвилин, після чого його доливають теплою водою до потрібного за рецептом обсягу, додавши цукор за смаком. Потім додаєте в сусло дріжджі і залишаєте на 10-12 годин в теплі, поки не почнеться бурхливе бродіння. У квас можна додати листочки м'яти, родзинки або жменю ягід. Після того як квас заграє, приберіть його в прохолодне місце на 12 годин або добу, до повного визрівання. Запам'ятайте, що чим більше цукру - тим інтенсивніше буде бродіння.
Для визрівання і охолодження квасу використовують два методи. Якщо квас залишити у відкритій ємності, напій вийде м'яким і слабо газованим. Саме до такого квасу потрібно обов'язково додавати родзинки, який додасть напою легку грайливість. А якщо розлити квас по пляшках і щільно закупорити, то утворюється при бродінні вуглекислота, не знайшовши виходу, розчиняється в напої і робить квас "ядерним", сильно газованим і ігристим. При такому методі приготування квасу, краще не додавати в нього багато цукру, так як утворилася вуглекислота виштовхне пробку або розірве пляшку. Такий квас називали раніше "російським шампанським".
Хлібний квас
Якщо ж у вас немає можливості приготувати або придбати солод, то скористайтеся більш простим рецептом приготування хлібного квасу. Потрібно нарізати скибочками і висушити в духовці по 0,5 кг житнього і пшеничного хліба. Готові сухарі залити п'ятьма літрами окропу і дати настоятися протягом 5-10 годин. Потім зливаєте готове сусло, додаєте до нього 50 гр. дріжджів, розведених в 1 літрі теплої води, і склянка цукру. Квас повинен постояти 12 годин на теплі, після чого його потрібно розлити по пляшках з міцно закупорюються кришками і поставити дозрівати в прохолодне місце. Через пару діб ваш квас буде готовий. Щоб надати напою особливого аромату в кожну пляшку можна додати два листочка меліси або м'яти.
http://f-journal.ru